Khamis, 6 Mac 2008

KEM KEPIMPINAN & JATI DIRI BIRO ASRAMA

Assalamualaikum... dah lama rasanya x edit blog ni sampai dah b'sawang dibuatnya
last week 29/2-2/3/2008 saya telah b'kampung di Taman Pertanian Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan Pahang Darul Makmur.
Biar sy citer satu p'satu... mlm sblm b'tolak sy n biro2 aspura yak ni asrama putera n aspuri yak ni asrama puteri tlh m'gadakan p'jumpaan. Warden Cikgu Saa'dun @ lbh famous lg Abah tlh b'tanya...."Nana dah tanya mama nak pergi ni? Dah bagitau cikgu tuiyen yg nak gi kem? Dah cakap dah....

Pagi esoknya pukul 8.50 pg kami biro2 semua dbenarkan balik awal....ramai yg x puas hati tp nak wat cam ne..... Selepas p'jumpaan n bagi t-shirt kitorang b'siap n tunggu d astaka... Semua biro aspuri pakai button nama mmg class la..
Kami diketuai oleh saudara Asywan bg m'bacakan doa p'jalanan... Setelah 1 1/2 jam berada d dlm bus bukannya airbus kitorang b'henti makan kat p'hentian Gambang. Menunya ialah dr dewan makan sendiri iaitu nasi kawah@ periuk nasi besar, tomyam akan celup-celup tepung n sedikit sayur masak air. Tidak lupa juga sekrtul jambu stone wat pencuci mulut. Pjalanan diteruskan dan akhirnya kami berjaya menemui pintu gerbang Taman Pertanian tersebut... but sblm tu kitorg punya xcited... b'disscus sesama sendiri, kita tidur kat mana? CHALET, RESORT, HOTEL @ paling koman MOTEL.... x t'lintas langsung d fikiran kami bhwa Villa triangle m'jadi tempat b'teduh....

H ujan bagai m'yambut kami dgn gerimisnya...apalagi b'lari2 biro ke restroom utk dotdotdot...aspura belah kiri n aspuri belah kanan n titengah2nya ialah dewan makan...setiap khemah dihuni seramai 5 org...Kami seramai 42 org pelajar n 9 waeden n pen. warden. 22 org aspura n 20 org aspuri.

Berikut m'rupakan aktiviti hari pertama kitorg n serda kenangan lucu bersama....

1500-1530 Pendaftaran n solat

1530-1630 Taklimat program
Pengarah - En Azrul Azizi
Kem Komanden (kem kom) En. Helmi
Semua wallet dkumpulkan n ada sesetengah m'yimpan handphone
Memenuhkan maklumat diri
Penghulu - Sudara Nidzam (selaku penghulu aspura)
N. Peng. - Saudari Sakinah (selaku penghulu aspuri)
Tok Iman - Saudara Izzudin ( biro ibadah aspura)
AJK eat - Saudara Faiz Shahidan (biro makanan)
- Saudari Azyan ( biro makanan )

1630-1700 Minum petang
Tok Iman m'bacakan doa
K. Kom suruh dlm masa 5 min siap, kena basuh pinggan n cawan sendiri

1715-1830 Pembetukan Kumpulan / Ice Breaking
Kira sampai 4 n pecahkan group ikut no.
Saya group 3
1) Rizal
2) Shahrizal
3) Hafiz
4) Nidzam
5) Amalina (that's me)
6) Liyana
7) Azyan
8) Syafiza

Kami juga b'main satu aktiviti merenung kawan sendiri...girl n
girl la.. kalo lain kan b'zina namanya. Kitorg kena pandang mata
sambil duduk atas kerusi, berdiri atas lantai n berdiri atas
kerusi..

2300-0000 Mengaku kesilapan & Mengiktiraf Kejayaan
Lps supper kitorang dminta beratur dlm 2 barisan satu boy n girl
kitorg d bawa brjalan pd waktu mlm sambil b'pimpin tangan
memang seram coz b'jalan masuk hutan x de lampu juz cahaya bulan saje
ada boy ni dia pakai sweather tutup kepala...mmg m'yeramkan
dia tanya sy penah tengok cerita hantu x? sy geram betui tgh2 mlm n dlm
dlm hutan dia leh tanya plak mcm tu......
lps tu kitorg dminta duduk m'cangkung utk waiting dlepaskan
kitorg dminta jln sorang2 dlm kegelapan mlm dlm hutan tu
boys pergi dulu ... ada la mamat ni exclassmate Azrul siap b'doa kuat2 lg
coz takut...Ya Allah, aku b'doa agr aku selamat
all student masukkan stokin dlm seluar coz takut ada Pak Cat (pacat) n Mr
Li (lintah)b'kenan n want to say hi kat kitorang ni
perjalanan yg m'gambil masa 3 min tu cukup m'buatkan hati b'debar2

oooo-0500 Ibadah senyap....tido zzzzzz

1 ulasan:

kechup berkata...

wah esei ni brp ptah perkataan ek? leh dpt A ni..huhu